20 January 2008

DLD = Digital Life, Design + видео панели

DLD!?! Човек не може да не се възхити на германците за начина, по който ползват съкращенията. Ако не бяха няколко интересни блог поста в Интернет никога нямаше да се сетя, че това е ключoвата дума, която да ме изпрати на сайта на една от най-интересните конференции в Европа - Digial Life, Design.

И докато се ядосвах, че съм пропуснал събитието, което всъщност се случва точно сега в Мюнхен, намерих онлайн видео с избрани панели от конференцията (2006 и 2007) ето няколко интересни дискусии, които определено си струва да се изгледат. Е може би не целите, но във всяка от тях има по един епизод, който си заслужава.

Когато говорят хора като Niclas Zendstrom, Marissa Mayer, Catherina Fake, Esther Dyson, David Sifry, James Murdoch и други Uber Nerds може да значи само едно - изчезвай оттук и отивай на сайта с видео панелите на DLD.

Край на прекъсването за реклами - връщам се в Мюнхен, а вие можете на да ме намерите на The future's future.

13 January 2008

Transport tycoon за iPhone


Много, много добре - още един чеклист отметнат в игрите на iPhone и то какъв - Transport Tycoon. Работи почти отлично + Интернет мултиплеър. При това е първа бета, не ми се мисли какво още ще излезе натам :)

Вероятно на много от Вас ще се появи в Installer автоматично, ако ли не добавете zodttd.com/repo/ в Installer и следвайте инструкциите. Файлът е 5 MB, което е много. Ако нямате място инсталирайте първо BossTool, за да освободите дисково пространство (мести мелодии, wallpapers и приложения на iPhone диска).

Повече информация: На "официалния" блог

Като си помисли човек, че всички тия апликации излизат още преди SDK! Да не забравя - на 15ти е презентацията на Стив Джобс на Macworld - около 18 часа БГ време. Да видим, какво ново.

Още нещо е съвсем близо - достъп до MS Exchange от iPhone (IMAP не се брои, защото 90% от MS Exchange сървърите не са го активирали).

04 January 2008

Facebook хрумка! С малко заяжданици

В резултат от заяжданията ми по форумите в Капитал се роди следната хрумка, която може би помага за обрисуването на анатомията на Facebook.

Фацебук идеално запълва празнината между блогърите и обикновените Интернет потребители в комуникацията от вида - един към много. По шарен и забавен начин им дава възможности, които досега са били достъпни за значително по-малкото блогъри в Интернет. Накратко - RSS for dummies. Aко степенуваме - twitter(micro blog), facebook (mini blog) и накрая истински блог :)

Заедно с това ти дава и естествената аудитория, която при блоговете я нямаш за даденост - твоите приятели и познати. За да стане това трябват лесни, удобни и понякога забавни средства. Да кажем че Facebook е Apple опаковката на IRC, email и блоговете, ползвани за полумасово общуване с приятели и познати.

Вярно шаренията идва понякога в много, но докато се забавляваш също комуникираш с хората около теб.

Имам си теория защо това е хубаво и ценно, но ми се иска да чуя и други коментари преди да я споделя?

На въпроса за 15 милиарда долара - как се правят пари от това нещо (като изключим познатите средства за реклама) - нямам точен отговор... Засега :)



....

обаче как се чупи Facebook - невероятно ТНТМ е по отношение на availability :)

03 January 2008

Честита 2008-ма!

Ловко прескачайки цял един месец от хронологията на блога, се оказваме в новогодишните пожелания и планове. През декември и без това лентата е почти осветена от близостта на ярките събития: новогодишни празници, именни дни, серия от коледно-новогодишни служебни/фирмени купони, 8ми декември и Никулден.

Освен че 2008ма трябва да е здрава и късметска, тя трябва да е и умерено рошава в смисъл на шарена. И дано в много от шарените моменти ни се случва да се плеснем и свенливо или не чак толкова извикаме "Ебаааси"!

Владо
P.S. Егаааси не се брой - прекалено е свенливо, това също е част от пожеланията.