23 October 2007

Apple Newton?!

Гледам стария си Apple Newton и се чудя, колко ли ще струва след година, а след две? Антика е безспорно, но според последните новини от Q4/07 на Apple всичко с тази марка се харчи! "Отписаните" MAC-ове са с 34% ръст и нещо като 12% ръст за iPod. Отгоре на всичко 1,2М продадени iPhone. И всичко това от човек който на пръв поглед не се радва толкова на потребителите - "It's really hard to design products by focus groups. A lot of times, people don't know what they want until you show it to them."

През 1993 с анонса на дядото на Touch - Apple Newton започна историята на едно зрелищно самоубийство - перфектен продукт, изпреварил времето си. За щастие лудаците съхраниха онзи Flow (виж. Csikszentmihalyi) Сега обаче всичко изглежда наред - модата е Touch.

Защо се радвам толкова ли? Ами нещата си идват на мястото - качеството и клиентския вик "Ебаааси!" са в центъра на вниманието, този път защото правят и пари. Убеден съм, че индуструята ще спре да бълва тухли и бакелити и ще се фокусира върху клиента и емоцията му, наред с функционалността, цената и обема - последните две китайците вече владеят до съвършенство.

Ебаааси. Само миналата година, ден преди Macword Expo, пре-анонса на iPhone), акциите на Apple (AAPL) бяха по $87 долара парчето, а днес са вече $187 (добре де - утре)

1 comment:

Anonymous said...

Interesting to know.