10 June 2008

Новият iPhone 3G. Един различен поглед отвъд хардуера

Добре де, знаехме си че ще го има iPhone 3G. Гледам си има почти всичко от хардуера. В общи линии ще се съглася, че камерата не е най-доброто, което може да се желае, но пък за хубави снимки вече всеки си има отделна камера.

Три други неща ме заинтригуваха в презентацията. Пощата и календарът са много важни приложения сега, когато мобилните потребители поглеждат към Интернет. На Apple изглежда им омръзна да чакат Google и Yahoo да обърнат достатъчно внимание на iPhone клиентите и решиха да предложат сами още по-добра интеграция на услуга и хардуер - mobile.me. Ако iPhone и iTunes е без конкуренция в забавната част, то очаквам iPhone и mobile me да е почти идеалната комбинация за комуникация извън гласовата услуга. Клиентите получават най-доброто от двата свята. Виждам трудни времена за Google и Android - хем ще се забавят, хем различните нюанси на Android едва ли ще позволят един и същ клиентски подход при комбинирането на услугите и ползваемостта на бъдеща подобна услуга на Google и партньорски хардуер. Освен това mobile me е платена услуга - $99 на година от iPhone клиент. Едва ли всички ще се абонират, но ако 98% от ползвателите на iPhone ползват мобилен интернет, то дори 10% да си купят услугата, то това са сериозни допълнителни приходи, които Apple не дели с никой, да точно така - имам предвид операторите и музикалните студия. Въпреки че цената е леко висока.

Firmware 2.0 е също важна новост, вече има всичко за бизнес потребителите. Ако досега липсата на VPN, Exchange и 802.1х бе осезаема, то вече iPhone е значително по-близо до RIM. Ако не чак толкова близо, то нека кажем достатъчно близо, за да бъде смятан за алтернатива. Защо това е важно? Много просто, в последните години границите между забавление и работа се размиват. Blackberry е много "костюмиран" и страшно скучен. iPhone е умерено "костюмиран", заради малко по-неудобната клавиатура и феноменално забавен. Мобилните устройства по принцип улесняват бързото превключване между работа и забавление - докато си в метрото, докато пътуваш, докато... си поемаш въздух, там Blackberry няма шанс.

И още много софтуер за iPhone на хоризонта. Видяхте ли игрите вече? Демотата са перфектни. Приложенията засега не са толкова много, но със сигурност ще има значителен брой фенове, които искат да станат известни, разпространявайки безплатен софтуер, фирми изкушени от $100 М фонд (наподобяващ дот ком балонът), а също и фирми, които просто искат да продават лесно софтуер и да печелят през App Store. Всичко това означава страшно много добри идеи на един бързо растящ и секси пазар - неща с които Windows Mobile и Symbian не могат да се похвалят.

Много хейтъри обясняват как нямало VoIP клиент, няма запис на видео клипове и MMS-ите липсвали. Няма ги от Apple, но отдавна си има VoIP клиент - Fring перфектен за VoIP, има приложения за запис на видео, а MMS-ите, в орязана версия, ги има от няколко месеца. Това че досега са разработвани от аматьори и фенове (без Fring) не значи, че утре някой няма да предложи полирано приложение, достъпно за Вас за $9.99.

Потенциалът на всяка една от трите нови особености е наистина огромен. Това, което е още по-важно е, че всеки от трите елемента ще са достъпни и за настоящите клиенти и то само след няколко седмици, в които Nokia трябва да се опита да пусне успешен конкурент на iTunes, да покаже нещо почти толкова забавно и удобно за ползване като стария iPhone и т.н. Останалите също ще са заети с други по-важни неща от mobile me например. По всичко личи, че конкуренцията отново е неподготвена, както беше през миналата година...

И тъй 2:0 за Apple с iPhone 2.0 - един отличен турнирен резултат, както биха казали коментаторите на Диема тези дни.

Прелюбопитно!

No comments: