30 November 2007

И още малко в Бон


Разходките не спират. Вчера беше Бон. Както споделих по-рано, свършиха батериите на Canon-а и трябваше да се оправям с телефона. Ето нещо, което никой не е очаквал да напиша - Canon >> iPhone. Очаквано камерата на iPhone не се представя така ослепително, но пък и никой не е очаквал световни рекорди.

Бон ми хареса. Ниски сгради, спокойствие и естествено коледна шарения. Усещането за спокойствие сигурно идва от многото колоездачи, за сметка на колите из града. Няма бързане и суетене, ако не се смятат бръмналите коледни базари.



Сега е най-лошото възможно време за шопинг - цените са ужасни. Като кажеш на продавачите, че ще минеш след нова година пак, се мръщят - горките не знаят, че в България правим коледна промоция със сваляне на цените още сега :)

Липсващите снимки - небостъргача на DHL/пощите, централата на Deutsche Telekom, дипломатическите резиденции и Рейн.

Ето и галерията със снимки

Както е тръгнало лека, полека си пенсионирам блог-а. Или за там ще останат по-"сериозните" постове.

Печели мъглата! Май...Limburg an der Lahn


След като официално минах във втората седмица на отпуската, не можеше просто да се лежи - това се прави в първата седмица. Та грабнах Франческа и колата и... Накъде? Отивате в Google Earth и търсите къде има най-много снимки - означава, че нещо става там. Та в Google Earth много работи ставаха около това градче. Като съвестен турист реших трябваше да се види и във WikiPedia какво пише - не търсете, почти нищо.


Оттук надолу Ани да не чете - и да не гледа, много селски къщи по пътя (почти спукана гума) от нейните любими, за да стигнем до кулминацията :) Шибаната мъгла прецака част от настроението - сигурно щях да Ви издразня много повече със снимки от слънчево време ама, здраве да е! Може би утре:)

Честно е да има повече снимки в Google Earth за това градче, дори е нечестно да са толкова малко. За да възстановя справедливостта реших да Ви покажа още снимки! тези са във Facebook (ама галерията тук е кофти - с малки снимки, но има място за коментари). За други фенове има и галерия с големи снимки.

Бееезмалко да забравя, че не хванах градчето в 100% коледно настроение, сигурно след седмица сантиментите ще превземат атмосферата.

Загадъчно ще досподеля, че имаше готин магазин за шоколад и не много загадъчно ще кажа, че имаше и такъв с чушка, дори с два вида чушки! :)

Който има въпроси да цъка коментари :)
Утре още писане от Бон, ако има батерия за фотото!

Ако не вярвате колко малко пише в Wikipedia - вижте сами

12 November 2007

Керченският пролив! Или керченският синдром?

Лошата новина за потъналите кораби в Черно море естествено ме провокира да потърся информация за случката - онлайн разбира се. Докато разглеждах водещите новинарски сайтове се усетих, абе как никой не се сети да сложи една карта да покаже къде е този пролив? Нищо - снимки на пристани, кораби и всякакви други, но не и карта, за да знае читателя. Феноменално изпълнение - израдвах се силно. При положение, че има 23094892308490328 онлайн услуги за визуализиране на карти.

Намерих карта само в в един сайт - БГ Фактор, като гледам без малко и те да не сложат, в първите снимки са се улисали в стандартните имиджбанк снимки на параходи и морета.

Та такива ми работи с нашите си онлайн медии.

Update: Сега сложиха истински снимки от трагедията, с което замениха първоначалните снимки от известни и неизвестни image banks.

05 November 2007

Малко снимки от Бостън

Ето малка част от снимките в Бостън. Имах един пълен ден за разглеждане на забележителности (VON, VON и VON), който не стигна за качествена репортерска работа, но и така е ок.

Какво има на снимките (без подредба)? Boston downtown, Convention center & World trade center, MIT (разбира се) и Харвард. По-натам още снимки :)


Picasa SlideshowPicasa Web AlbumsFullscreen

02 November 2007

Ебаааси!

Ебааси, казал Хамлет като разбрал, че "духа на баща си" броди из храсталака зад него. Интерпретацията е на циганския театър, а цитата е единственото, което пасва на iPhone. Ъхъ, няма грешка - ебаааси!

Всеки път като ползваш телефона се чудиш как може да е толкова тарикатско измислено и да е толкова удобно и приятно. Ще кажеш, с всяка нова играчка е така в началото и ще се съглася с теб за другите играчки, но не и за iPhone. Просто е фън да го ползваш - ама истински фън.

Със сигурност ще цъфнат разни фенове дето ще кажат, ама няма 3G, не можеш да търсиш по име в указателя, няма игри, няма това, няма онова... Няма ама има. Дори още преди официалния SDK вече има приложения, не веб приложения ами native - едно такова е именно липсващия сърч. С други думи това което го няма фабрично ще се донапише от ентусиастите, а те вече действат - вярно повечето неща са уж бета в момента, но си работят, както и повечето Google приложения междувпрочем.

Много неща са написани досега за iPhone, но ще пиша за два от любимите ми гъдели:

  • разглеждането на снимки
дисплеят е много добър, а когато имаш галерия от снимки в различни ориентации, най-естественото нещо е просто да си завъртиш телефона, за да си нагласиш ориентацията - ебаааси. iPhone е идеален да си пазиш любими снимки, които да показваш насам, натам
  • триенето на sms (sms treads по-точно)
за да изтриеш sms трябва просто да го зачеркнеш с пръст?! ебааси, простичко и ясно

В по-предишен пост се чудих за Nokia и iPhone, вече не се чудя. Първо Нокиите трябва да станат доста по-евтини, за да са сравними като предложение с iPhone и второ трябва доста да се потрудят, за да се приближат до "Ебаааси" ефекта. Ще ги видим тия неща след като iPhone започне да се продава в Европа, за да можем да сравняваме по-лесно. В другите новини обаче се чува как Google phone щял да става достъпен и за по-евтини устройства - демек и евтините телефони на Нокия ще са застрашени.

Кво ли съм се заял с Нокия толкова? Не ги мразя, но се радвам когато се случват такива промени към по-добро на пазар, който доскоро се смяташе за сравнително скучен и улегнал - как ей така изведнъж нещата могат да станат още по-шарени и забавни, да не говорим, че ще са по-евтини.

Стига толкова, внукът на Apple Newton изглежда в отлично здраве и дядото може да е спокоен, едва ли ще го сполети същата участ :)