11 February 2008

Нов конгрес... :)

Интересни ми бяха до последния БКП конгрес, след това целия фън изчезна, когато БСП стана БКП или беше обратното. Все едно, не става дума за политика не и за българска всеки случай. Май без да искам се случва връзката с предния пост. Не, това не е политически блог!

Думата ми обаче беше за Световния Мобилен Конгрес или Мобилния Световен Конгрес (World Mobile Congress), който днес се откри в Барселона. Покрай конгресите се случват много интересни неща. Някои анонсират прототипи - е не точно някои, а именно Nokia и Sony Ericsson (има и видео за невярващи):

1. Nokia - Touch UI
2. Sony Ericsson - нещо подобно на Album selector на iPhone

Предавам се - изписах всичко това, за да се изфукам с моя iPhone :). Познахте, но само 50%. Общият знаменател, които ме впечатли, е че гледаме п-р-о-т-о-т-и-п-и?!?! Ехоо? Прототипи ли? Година и няколко месеца, след анонса на работещ iPhone?

Та се чудих - кое ще се случи по-бързо - да чуем за бизнес функционалност (Exchange и 802.1x поддръжка) в iPhone (добре де съгласен съм с вдигнатата ръка - и пълен Bluetooth стек, останалите свалете ръцете - GPS навигация и VoIP софтуер ще има две седмици след пускането на iPhone SDK) или показаните прототипи успешно ще изкласят през пубертета на фокус групите и пъпките на маркетинговите проучвания, за да кацнат на рафтовете на магазините, за да се продават?

В малко по-сериозен тон - покрай новините от конгреса Вивиан Рединг, чиято е и основната заслуга за същественото намаляване на евро роуминг тарифите, напомни за високите цени за Data роуминг. Като гледам в колко апарати вече има Wi-Fi и бързия ръст на hotspot зоните, дори и в БГ ми хрумва още едно състезание - Wi-Fi срещу евтин Data Roaming.

Залози и за двете състезания не се приемат, но би било интересно твоето мнение. От мен лека и рошава вечер :)

P.S.
Google има невероятно чувство за хумор, когато човек пусне търсене на снимки за конгресите на БКП. Още по-интересно би било, когато след време някой напише "+Nokia +iPhone +БКП" и цъкне "I'm feeling lucky" в Google

No comments: